Odbojkaško rekreativni klub „Feniks“ je nastao 01.10.2001. godine kao ogranak u kome su izdvojena i trenirana perspektivna deca, a sa namerom da se u praksi sprovedu  i primene najnovija naučna istraživanja iz oblasti trenažne tehnologije i ekspertske procene. Vremenom je počeo da se razvija u samostalni, nezavisni klub otvoren za sve zainteresovane za treniranje odbojke po najnovijim pedagoškim metodama, a čiji su članovi postali prepoznatljivi po neverovatnoj disciplini i lepom sportskom vaspitanju. Vođen maksimama da svoje članove ne uči samo odbojci, već i životu i da ne stvara samo uspešne odbojkaše, već dobre i kvalitetne ljude, klub je brzo razvio kodeks ponašanja po kom su danas poznati svi njegovi bivši i sadašnji članovi. Zahvaljujući upravo disciplinovanom pridržavanju kodeksa, ali i stručnosti, profesionalnosti i upornosti njegovih trenera, iako mlad klub, ORK „Feniks“ je brzo počeo da ostvaruje zapažene rezultate, kako na zvaničnim takmičenjima, tako i na raznim turnirima, a onda i da se širi u vidu otvaranja svojih centara u osnovnim školama na Banovom brdu, Belim vodama i u Žarkovu. Godine 2010. njegove rezultate zapaža i SD Čukarički, čiji član ubrzo postaje i tada menja ime u ORK „Feniks Čukarički“.

U klubu treniraju deca svih uzrasnih kategorija, bez obzira na pol ili nivo znanja odbojke. Prvi susret sa odbojkaškom loptom počinje u Feniksovoj školi odbojke, gde deca prvenstveno uče kako da se igraju, budu deo sportskog kolektiva, ali i neke osnovne elemente odbojkaške tehnike. Težnja je da u tom periodu deca razvijaju takmičarski duh, empatiju, osećaj za fer-plej i pripadnost timu kroz primenu elementarnih igara, ali i disciplinu i ljubav prema odbojci. Nakon određenog vremena (godinu do dve) provedenog u školici i položenog testa, deca prelaze u sledeću kategoriju – predtakmičarsku. Osnovni cilj ove grupacije je da se deca postepeno pripreme za ono što ih očekuje u takmičarskim selekcijama. Osim složenijih elemenata odbojkaške tehnike i igre, uče se i pravilima igre i procedurama koje važe na zvaničnim utakmicama. Često se odvode na Feniksove turnire i prijateljske utakmice sa pionirskom selekcijom, što dodatno doprinosi njihovom odbojkaškom stasavanju. Po prvi put se susreću sa ulogama u timu i intenzivnije se radi na njihovoj timizaciji. U takmičarskoj selekciji (pionirskoj, kadetskoj, juniorskoj, i na kraju seniorskoj) naši igrači postepeno usavršaju naučeno, obučavaju se za sve složenije taktičke i tehničke elemente, kako bi konačno doživeli stilsku nadgradnju u timskoj igri. ORK „Feniks Čukarički“ je otvoren i za adolescente i odrasle različitih nivoa znanja – od početnika do bivših igrača – i vrlo lako ih čini delom svog igračkog kolektiva, pa je i njihov napredak neminovan i neosporan. Kroz Feniksovu školu odbojke i takmičarske selekcije do danas je prošlo nekoliko hiljada igrača i desetine trenera, od kojih je većina još uvek aktivna, a veliki broj je na zavidnim trenerskim i igračkim pozicijama u klubovima kako u Srbiji, tako u inostranstvu.

Osim zvaničnog takmičenja, ORK „Feniks Čukarički“ se trudi da što češće učestvuje na domaćim i stranim turnirima, na kojima je ostvario zapažene rezultate. Pored priprema koje organizuje dva puta godišnje, neretko je organizator i međunarodnih kampova (Grčka, Crna Gora, Srbija i dr.), a njegovi stručnjaci su predavači po pozivu na seminarima za trenere u zemlji i inostranstvu. Težnja kluba je da njegovi članovi na različite načine doživljavaju odbojku, pa su često posetioci na vrhunskim odbojkaškim utakmicama, ali i volonteri na utakmicama reprezentacije. Ne propuštaju se ni takmičenja u beach volley-u, a leti se često organizuju turniri na otvorenom na Adi Ciganliji ili Košutnjaku.

Ono što dodatno izdvaja ovaj klub je težnja da se njegovi članovi druže i van sale, edukuju i kulturno uzdižu kad god postoji prilika za to. U tom cilju se često organizuju roštiljijade i izleti, žurke i maskenbali, grupni odlasci u bioskope i pozorišta, a na pripremama se koristi prilika da se obiđu znamenitosti onog mesta i okoline gde se održavaju. Od nastanka kluba do danas, svakog 30.12. se tradicionalno održava Feniksova Nova godina, gde se okupimo, sabiramo utiske od prethodne godine, nagrađujemo istaknute ekipe i pojedince, slavimo i stvaramo nove uspomene.

Sve u svemu, ORK „Feniks Čukarički“ možda nije velik klub, ali je klub koji ima veliko srce i poznat je po disciplini, znanju i umeću svojih članova i trenera.

 

U nastavku možete videti pojedine uspehe kluba na takmičenjima i turnirima.

 

  • MUŠKA SELEKCIJA:

I mesto – Liga prijateljstva – 2008/2009

II mesto – Liga prijateljstva – 2008/2009

II mesto – Liga prijateljstva – 2008/2009

II mesto – Liga prijateljstva – Kategorija Dečaci ’95 – 2009/2010

II mesto – Liga prijateljstva – Kategorija Srednjoškolci – 2010/2011

III mesto – Liga prijateljstva – Kategorija Dečaci – 2010/2011

I mesto – Liga prijateljstva – Kategorija VII/VIII razred – 2011/2012

II mesto – Liga prijateljstva – Kategorija Srednjoškolci – 2013/2014

III mesto – Liga prijateljstva – Kategorija V/VI razred – 2014/2015

 

  • ŽENSKA SELEKCIJA:

II mesto – Moj prvi turnir Lazarevac – Kategorija Pionirke – 2005.

II mesto – Dečiji turnir OSB – Kategorija Pionirke – 2006.

II mesto – Dečiji turnir OSB – Kategorija Pionirke  – 2007.

III mesto – Odbojkaški turnir Dani Vojne Akademije – Kategorija Pionirke – 2008.

I mesto – Turnir u ženskoj odbojci Čukarica – 2010.

II mesto – Liga prijateljstva – Devojčice VII/VII razred – 2010/2011

II mesto – Novogodišnji festival odbojke Novi Sad – Kategorija Pionirke – 2011.

II mesto – Turnir u odbojci Čukarica – 2011.

II mesto – Četvrti mitrovdanski turnir Surčin – Kategorija Kadetkinje ’97. – 2011.

III mesto –  Odbojkaški turnir Čukarica – 2012.

I mesto – Opštinska liga OSB – Kategorija Seniorke – 2012/2013

I mesto – Turnir Čukarica 2013.

I mesto – Opštinska liga OSB – Kategorija Seniorke – 2013/2014

 II mesto – Turnir Čukarica 2014.

I mesto – Opštinska liga OSB – Kategorija Seniorke  – 2014/2015

II mesto – Novogodišnji turnir odbojke Novi Sad – Kategorija Kadetknje – 2016.